Thursday, April 16, 2015

Resepi Kek Batik

Resepi Kek Batik - sumber dari Facebook (Kek Batik Cikgu Menoh)

Bahan-bahannya:

350g Biskut Marie (dipatahkan)

375g Mentega


400g Coklat masakan


15 sudu penuh Milo


1/2 cawan susu pekat manis


3 biji telur



Cara-caranya:


1. Campurkan  kesemua bahan di dalam kuali (kecuali biskut marie).


2. Hidupkan api. Guna api perlahan dan tidak terlalu besar.


3. Kacau sehingga semua bahan tadi cair dan sebati. Rasa, jika sukakan manis boleh tambah susu pekat manis lagi.


4. Teruskan kacau sehingga mendidih. Kemudian tutup api.


5. Masukkan kesemua biskut marie yang telah dipatahkan tadi. Gaul sekata.


6. Pindahkan ke dalam bekas plastik. Tekan dengan perlahan sehingga manpat di dalam bekas.

7. Kemudian simpan di dalam peti ais. Tunggu sehingga keras barulah dipotong.

Selamat mencuba! Saya masih belum berkesempatan untuk mencuba resepi ini. Hanya lihat caranya melalui video di facebook. Kita simpan dahulu resepinya. Hehehe..Jika berkelapangan nanti boleh la mencuba. 

No comments:

Post a Comment