Thursday, March 5, 2015

Resepi Burger Malaysia (percubaan pertama)

Resepi Burger Malaysia

Hi semua~~! Arinie saya nak kongsi resepi burger malaysia @ pau sambal yang menjadi kegemaran ramai.

Minggu lepas, 1/3/2015, saya bersama rakan office 2 org cuba buat pau sambal nie. saya ikut resepi dari page SWEET V@NiLL@.. kitorg start adun tepung lps kul 12 mlm hihi (lepas mandi pool).

mula-mula test goreng 3 biji (sorang sebiji je ok) memang menjadi, sedap, gebu macam yg diidam2kan...nak jadikan cerita, kami sambung goreng burger tu pagi esoknya. konon2 nak bawak burger goreng tu ke tournament bowling ptg hari. so tak nak goreng burger tu awal sangat, sebab tu kitorg decide goreng pagi. 

sekali, masa tgh goreng tu tgk tekstur burger tadi bertukar ha ha haaaa 'bertukar' korang....dr lembut gebu menjadi keras kejung burger tu hahahaaha!! org kata kalau baling ke dinding harus melantun balik la. macam 'bantat' orang kata. ala2 dah merajuk la adunan tepung tadi sampai tak mo jadi molek. akhirnya jumpa tong sampah la adunan burger malaysia kami tu...huhu..(malu nak cerita lagi details rasa dan kekerasan burger tu. hihi)

dipendekkan cerita, pagi td masa browsing blog Ayu Rashid baru tahu kenapa doh burger malaysia kami tak menjadi. puncanya adalah sebab doh tadi dah terlalu lama naik (over gebu). mana tidaknya, kami adun jam 12 tgh malam, kemudian ditinggalkan semalaman (8 jam), dengan tak tutup dengan kain lembap (tujuan - utk kekalkan kelembapan tepung), jam 8.30 pagi baru terhegeh2 nk goreng burger tu..esok pagi tu mmg harus besar yg amat la doh kami..tula antara sebab ia tak menjadi (selain dari kami yg baru first time nak mencuba)...hahahahha..

takpelah, ini percubaan pertama kami utk buat burger malaysia yang tak menjadi. seperti kata pepatah, nobody perfect..hahaha ade kaitan ke?? hihihi. lain kali kami akan cuba buat lagi. nak try resepi dr Ayu Rashid pulak lepas nie. mudah2an menjadi. amin!! nanti kalau jadi & sedap bolehlah saya post gambar kt sini ye...

jumpe lagi semua di lain entry~~!! bye2!!

No comments:

Post a Comment